İletişim

İletişim

11 Temmuz 2015 Cumartesi

Lens Çeşitleri Nelerdir?

Sabit Lensler

Bu lenslerin odaklanma özellikleri sabittir. Bu yüzden en temel ve en basit lens grubunu oluşturmaktadırlar. Sabit lensler kullanılırken bakılacak mesafe ve açıya göre seçim yapmak önemlidir.

Varifocal Lensler

Varifocal lenslerin kullanımı tasarım esnekliği sağlamaktadır. Bakış açısı manuel olarak isteğe göre ayarlanabilir. Fiyatlarının düşmesiyle daha fazla tercih edilir hale gelmişlerdir. Varifocal lensler irisinin ayar türüne göre otomatik iris veya manuel iris olarakta ikiye ayrılmaktadır.

Zoom Lensler

Zoom lensler en kompleks lens türüdür. İris, zoom ve focus parametreleri teknolojisine göre uzaktan kontrol edilebilir. Ancak günümüzde speed dome güvenlik kameralarının yaygınlaşmasıyla kullanımı azalmıştır. Speed dome cctv kameralarında dahili olarak bulunan zoom lensler focus ve iris işlemini otomatik olarak gerçekleştirerek büyük kullanım kolaylığı sağlamaktadırlar.

Format

Lensler boyut formatlarına görede kategorilere ayrılmaktadır. Güvenlik kamera teknolojilerindeki gelişmeler sonucu imaj sensör boyutları küçüldükçe cctv lenslerininde daha küçük görüntüler için odak uzaklığı geliştirmeleri gerekmiştir. Bu sayede daha küçük boyutlu lensler üretilebilmiştir.

Aspherical

Lensler geleneksel olarak kubbe şeklindedir. Kubbe şeklindeki bu yapı görüntüde bir miktar bozulmayla birlikte ışık yakalama kapasitesinde de azalmaya sebep olacaktır.
Lens üretim teknolojilerindeki son gelişmelerden olan aspherical teknolojisi ile kubbe şeklindeki yapı nedeniyle meydana gelen bozulmalar azaltılmakta ve alınan ışık miktarı en yüksek seviyeye çıkartılmaktadır. Aspherical lensler daha efektif f-stop değerleriyle düşük ışık şiddetlerinde bile olumlu sonuç vermektedirler.

İris

Düşük ışık şiddetlerinde veya yüksek ışık şiddetlerinde kamera performansı güvenlik kamerasının imaj sensörünün üzerine düşen ışık şiddetine bağlıdır. İmaj sensörün üzerine düşen ışık miktarı kamera lensinin iris ayarıyla yapılır.
Küçük iris görüş derinliği ve daha iyi netleme sağlar. Ancak imaj sensör üzerine düşen ışık miktarı azalacağı için ortamın aydınlık miktarı düştüğünde görüntü kalitesi azalacaktır. Sabit irisli lenslerde farklı aydınlık değerlerine göre bir ayarlama yapılması mümkün değildir. Dolayısıyla bu lensler ışığın sabit olduğu yerlerde tercih edilmelidir. Her nekadar gelişen kamera teknolojisi sayesinde oto iris lenslere duyulan ihtiyaç azalmış olsada ışık şiddetinin değişken olduğu bazı yerlerde auto iris lens kullanmak elde edilen sonuç açısıdan faydalı olacaktır.

Diğer bir lens karakteristiği ise lensin ışık yakalama hızını açıklayan f-stop numarasıdır. Sözlük anlamında bu birim zamanda lensin yakaladığı ışık miktarını belirtmektedir. f-stop değeri düşük olduğunda daha fazla ışık iletilebilir.

1 yorum:

TOPlist - Güvenlik Kamerası