İletişim

İletişim

6 Temmuz 2015 Pazartesi

CCTV Güvenlik Kamerası Nasıl Çalışır?

CCTV kameraların nasıl çalıştığı hakkında bilgilerimi sizlerle temel seviyenin üzerinde bir anlatımla paylaşacağım. Öncelikle gördüğümüz görüntülerin hepsi, birer ışık yansımasıdır. Burada bir kişinin görüntüsünün ışık olarak kameranın üzerine düşmesini anlatacağım. Işığın kameraya ilk geçiş noktası olan mercek çok önemlidir. Mercek gelen ışıkları, sensörün üzerine toplamaya yarar. Merceğin kalitesi ise, gelen tüm ışıkların bir odak noktasında toplanmasını sağlar. Eğer kalitesiz bir mercek kullanılırsa bazı ışıklar kaybolacaktır veya düzgün bir şekilde odaklanmayacaktır. Dolayısıyla kaliteli bir görüntü elde edilemeyecektir. İki çeşit mercek bulunur; yalnızca cam ve plastik alaşımlı mercekler. Kaliteli bir görüntü için cam mercekleri tercih etmelisiniz.

Mercekten geçen görüntü, odakta sensörün üzerine düşer. Bu noktada iki tip sensör bulunmaktadır; CCD ve CMOS sensörler. Kısaca açıklamak gerekirse CCD, CMOS’a göre daha düşük ışık şiddetlerinde daha net görüntü almamızı sağlayabilen bir teknolojiye sahiptir. Bunun yanında CMOS tarafında da yapılan yeniliklerle birlikte bu ışık seviyesinin aşağıya çekilmesi başarılmıştır. CCD üretimi zor olduğu için, görüntünün megapiksellere çıktığı durumlarda genelde kameralar CMOS’dur. Çünkü o ebatta bir CCD üretimi zor ve maliyetli olmaktadır. Sensörden sonra herkesin çok iyi bildiği, kameranın kalitesini ve fiyatını da büyük ölçüde etkileyen DSP bulunur. Adından çok fazla söz edilmese de bu ikisinin arasında AFE adında bir eleman daha bulunur. AFE, sensörden toplanmış ve işlenmiş olarak gelen ışığın DSP’ye daha kolay aktarılmasını sağlayan bir ara birim elemanıdır. AFE’nin kalitesi de kamera fiyatını etkiler.

Hepimizin bildiği gibi piyasada sınırlı sayıda DSP üreticisi bulunmaktadır. DSP aslında sinyal işleme yapar. Bunu yaparken de bazı kriterlere göre işler. Bu seçeneklerden ne kadarı aktif edilirse DSP’nin özellikleri o kadar artacaktır. Bunlar; BLC denen arka ışık dengeleme özelliği, WDR özelliği, kameranın menüsüne girmeyi sağlayan OSD özelliği ve HLB adındaki yüksek ışık şiddetlerinde maskeleme özelliği gibi seçeneklerdir. Tüm bu özellikler DSP tarafından sağlanmaktadır. Kamerada bu özelliklerin bulunması DSP’nin özelliğini ve dolayısıyla fiyatını arttıracaktır. İstenen özellikler azaldıkça kameranın fiyatı da düşecektir. DSP bu özelliklerin dışında görüntüyü işleyerek analog veya dijital olarak çıkış verir. Bundan sonraki katmanda bunu isterseniz IP kamera, analog kamera veya HD-SDI kamera olarak kullanabilirsiniz. Genel olarak bir güvenlik kamerasının çalışması bu şekildedir. Konuyla ilgili olarak aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TOPlist - Güvenlik Kamerası